ruimtesondes naar uranus
Deze ruimtevaartuigen hebben telescopen, film en fotoapparatuur en heel veel meetinstrumenten aan boord.
Bijna alles wat wij weten van de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunes is ontdekt met de Voyagers. Voyager betekent: reiziger. Nou, dat waren het ook. Wat een reis!
Even in het kort:
- 1977 werden de beide Voyagers gelanceerd
- In 1979 vlogen beide Voyagers langs de planeet Jupiter. Ze ontdekten nieuwe manen, een ring om Jupiter
- In 1980 kwam Voyager 1 bij Saturnus aan en de Voyager 2 volgde in 1981. Ze ontdekten ook weer nieuwe manen en de ringen gaven heel veel verrassingen. Hierna boog Voyager 1 omhoog en vloog zodoende van ons zonnestelsel weg.
- In 1986 passeerde Voyager 2 Uranus en deed daar weer allerlei ontdekkingen. De maan Miranda bijvoorbeeld zag er heel vreemd uit, alsof zij helemaal kapot was geweest en daarna weer in elkaar gezet. Ook werden er weer manen ontdekt. De foto's waren mooier dan ooit. Dat lijkt vreemd, want de radiosignalen worden steeds zwakker en Uranus was zover van de zon af, dat het er al aardig donker begon te worden. Sinds de lancering echter, in 1977, waren de technieken op Aarde zoveel verbeterd, en had men voor de Voyager zulke slimme computerprogramma's gemaakt, dat met hetzelfde ruimtevaartuig veel betere foto's gemaakt konden worden.
- In 1989 kwam Voyager 2 bij de laatste planeet, Neptunus, aan. De grote verrassing kwam daar van de Neptunusmaan Triton. Daar was van alles op te zien. Poolkappen met stikstofijs, geisers en pluimen die veroorzaakt waren door wind.(zie de afbeelding) De Voyager maakte nog een paar foto's en toen werden de camera's uitgeschakeld. Vanaf dat moment werden er alleen nog maar metingen gedaan met de andere meetinstrumenten.
- Nu in 1998 is de Voyager 1 10,5 miljard kilometer weg. Hij heeft plaatjes van de mens, het geluid van een kus en de beste wensen in 55 mensentalen bij zich, voor het geval hij nog eens in bewoonde gebieden terecht komt. De Voyager 1 kan nog verder reizen tot het jaar 2020, dan zijn de atoombatterijen leeg. Dit ruimtevaartuig is dan ongeveer 22,5 miljard kilometer weg.

Dit is een voyager die dus ook naar uranus is geweest.